Hívjon! +36-30/6169498 Felvesszük vagy visszahívjuk! | Felújított, használt laptopok garanciával!

Hívjon! +36-30/6169498 Felvesszük vagy visszahívjuk! | Felújított, használt laptopok garanciával!

Tanács

Hogyan válassz használt laptopot?

A számítógépek tudását, - hogy a feladatra, amire használni szeretnéd a laptopot, mennyire alkalmas, - néhány jellemzőjük számszerű kifejezésével lehet legjobban meghatározni. Ezek a jellemzők, paraméterek szerepelnek a gépek tulajonságai közt fő helyen, ezért érdemes ezekkel jobban megismerkedni.

A rövid verzió

Ha kevésbé érdekel a technika, és inkább a gyors döntést megalapozó ökölszabályokat keresed általános feladatokra szánt Windows 10 rendszert futtató laptophoz, itt vannak:
- Processzor legalább 3. generációs i5 legyen, minimum 2 GHz órajellel,
- Munkamemória (RAM) legalább 4 GB legyen,
- Háttértár SSD legyen.
A továbbiakban részletesen kifejtésre kerülnek a miértek.

i3 vagy i5 processzor

A felújított üzleti laptopok első sorban Intel processzorokkal szereltek, mivel ezek biztosították a megfelelő teljesítményt kevés energiafelhasználás illetve melegedés mellett. A használt laptopokban az AMD processzorok a kisebb erőforrás igényű feladatokat ellátó gépekben fordulnak csak elő. Intel i3 processzorral szerelt laptop is kevesebb van, mivel ezek valamivel gyengébben teljesítenek, és elsősorban internet böngészésre, videó lejátszásra, kevés alkalmazás egyidejű futtatására alkalmasak. Nagyobb adatmennyiség feldolgozásához, nagy táblázatok kezeléséhez, videovágáshoz inkább i5 processzorokra van szükség. i5 és i7 processzorokkal nagy képfájlok feldolgozása, nagyfelbontású video vágása, sok alkalmazás egyidejű futtatása könnyedén megvalósítható, így ezek magasabb árkategóriában szerepelnek.
Általánosságban legalább 2 maggal rendelkező processzort érdemes választani, a 4 és 8 magos processzorok már több erőforrásigényes feladatot is képesek egyszerre futtatni.
A használt laptopoknál az Intel processzorok generációs száma is látható. Ez valamennyire segít a laptop korát meghatározni. Sokat nem tesz hozzá, mivel az egyes feladatok futtatásánál inkább az órajel határozza meg az elérhető teljesítményt. A legalább 2 GHz órajelű i5 processzoros gépek akadásmentesen visznek minden általános feladatot.

4 vagy 8 GB RAM - munkamemória

A RAM sokkal fontosabb, mint gondolnánk. Ez az a hely, ahol az alkalmazások, programok futnak - a virtuális tér, ahol a futó alkalmazások és a bennük használt adatok átmenetileg (a háttértárból bekerülve a processzorba betöltésre várakozva, majd a feldolgozás után a háttértárra kiírásra várakozva) tárolódnak. Minél több RAM van a számítógépben, annál jobb. A mai világban 4 GB, a távolabbi jövőre is felkészülten 8 GB a minimum, amivel használt laptopunkat érdemes felvértezni. Ennél kevesebb lelassítja a számítógép működését akkor is, ha egyébként csak egy feladat/alkalmazás van használatban a laptopon mert a háttérben észrevétlenül futnak egyéb feladatok, mint a víruskereső, keresés meggyorsító indexelés, rendszer és alkalmazás frissítő feladatok, és ezek mind használják a munkamemóriát.
Érdemes figyelni arra is, mennyire lehet kibővíteni maximum a laptop RAM-ot, mivel az alkalmazások és a hozzájuk tartozó adatok idővel növekszenek, ezért több RAM-ot használnak, és ha emiatt kezd betelni a munkamemória, a számítógép belassul. Szerencsére az üzleti laptopok RAM bővítése egyszerű és akár 32 GB is lehet, szemben a fogyasztói gépekkel, melyek legtöbbje csak az egész gép szétszedésével bővíthető, vagy egyáltalán nem is lehetséges bővíteni.

SSD háttértár - a gyors indítás és adatbetöltés titkos összetevője

Az SSD gyorsabb és strapabíróbb adattárolást tesz lehetővé, mint a merevlemez, mivel csak elektronikus alkatrészekből van, nem tartalmaz mozgó, mágneses alkatrészt. A legtöbb modern laptop és a felújított üzleti laptopok nagy része SSD háttértárral ellátott, és ez sok előnyt jelent.
Először is az SSD őrülten gyors. Szinte késlekedés nélkül képes az adatokat a processzorhoz juttatni, és így a rendszer betöltése is gyorsabb. Minden alkalmazás simábban futónak tűnik SSD-re telepítve. A hátránya, hogy valamivel költségesebb az egységnyi adattároló kapacitás, mint a merevlemezé. Idővel ez is csökken, legalábbis az általános igényhez igazodó 128-256 GB méretekben már nem kérdés, hogy összességében jobban járunk SSD választásával.
Másrészt, ha használt laptopunkon rengeteg nagyméretű fájlt kell tárolni, célszerű az SSD és HDD kombinációt alkalmazni. Az operációs rendszert az alkalmazásokkal jobb az SSD-re telepíteni, a merevlemezen a nagyméretű film, kép, zene gyűjteményt érdemes tárolni. Vannak üzleti laptopok, amikben a CD/DVD helyére is be lehet építeni a merevlemezt, másokhoz csak külső tokban USB csatlakozással lehet illeszteni.

Kijelző - a méret számít - no meg a felbontás

Sok mindent lehet manapság egy felújított laptopon is csinálni. Lehet dolgozni, szórakozni, videót vágni, filmet nézni, stb. Ha a Netflix a legjobb barátod, és sok időt töltesz filmnézéssel, legalább 15,6 inch képátlójú gépet válassz! Ez a szabvány kijelző méret, amit filmezéshez is terveztek.
Másrészt, ha sokat utazol, és viszed magaddal a laptopot, ajánlatos kisebb képátlójú gépet választani. Bármely 14 inch alatti képátló ajánlható annak, aki hordozható üzleti laptopot akar. Nemcsak azért, mert könnyebb a laptop, de csaknem minden táskába könnyen belefér.
A kijelző méret és a kijelző felbontása két külön dolog. Az első a képernyő fizikai méretét adja meg. A második meghatározza a képernyő képpontjainak számát. Minél több képpont, annál részletesebb a kép.
Sok szabványos felbontás létezik, amivel használt laptopod választhatod. A legnépszerűbb a HD (1280x720 képpont), full HD (1920x1080) és a 4K (3840x2160 képpont). Ha belefér a költségvetésbe, a full HD felbontás az ideális választás.
A full HD (FHD) kijelző élesebb, tisztább képet ad, és általában szebb színeket. Cserébe kisebb betűméretet is kapunk, amit rendszerbeállítás változtatással általában lehet ellensúlyozni.
Felújított üzleti laptopok közt 4k felbontás még nem található. Minél nagyobb a kijelző, annál több energiát igényel, hamarabb merül az akkumulátor. Átlagos felhasználáshoz HD felbontás kiválóan megfelel.

Videokártya

A legtöbb felújított üzleti laptop integrált videokártyával rendelkezik. Ezek teljesítménye az általános feladatokhoz, mint szövegszerkesztés, táblázatkezelés, internet böngészés, video nézés, kiválóan megfelelnek, keveset fogyasztanak, és így alacsony a hőtermelésük.
A dedikált videokártya grafikus munkaállomásokban CAD alkalmazások futtatására, videovágásra teszi alkalmasabbá használt laptopunkat. Az üzleti laptopokban a dedikált videokártyák is csak korlátozottan képesek játékok futtatására, ehhez a video memóriájuk is kevés, legfeljebb 2 GB.

Webkamera

Az üzleti laptopok egy része biztonsági szempontok miatt nem tartalmaz webkamerát. A többi modell, amiben van webkamera, viszont akár HD (720 képpont) minőségű kamerát is tartalmaz. Ez a nagyobb felbontás a videokonferenciában szebb és részletesebb képet ad, viszont a több képpont nagyobb internet sávszélességet igényel feltöltés irányban, hogy szaggatásmentesen látszódjon a partner kijelzőjén. A HD minőségű adáshoz feltöltési irányban legalább 5 Mb/s internet kapcsolatra van szükség.

Mikrofon

Az üzleti laptopok több mikrofonnal is fel vannak szerelve, hogy a hangot tisztán és érthetően tudják továbbitani a konferenciabeszélgetések alkalmával. Ezeket tömbmikrofonnak is szokták hívni, és a technika segítségével képesek érzékelni a beszélő elhelyezkedését, és így le tudják választani a beszélő hangjáról a háttérzajt.

Külső kijelző csatlakoztatás

HDMI vagy DisplayPort a két szabvány, amivel monitort, TV készüléket lehet használt laptopunkra kötni. HDMI csatlakozás általában DELL laptopokon van, a HP és LENOVO laptopok legtöbbször DisplayPort csatlakozóval vannak szerelve. Mindkettőnek van normál és mini csatlakozó formátuma.
Mit lehet tenni, ha a gépen DisplayPort csatlakozás van, a TV/monitoron pedig HDMI és össze kell kötni a kettőt? Léteznek DisplayPort-HDMI átalakítók, melyek költsége néhány ezer Ft. Mindkét szabvány kép és hangjelet egyaránt továbbít, a digitális jelfolyamot így lehet egyikből másikba alakítva az eltérő formájú csatlakozókon keresztül is akadálytalanul átjuttatni a készülékek között.

Billentyűzet nyelve

A használt laptopok nagyobb része külföldi óriáscégektől érkezik, így ezek billentyűzetén a karakterek - különösen az angol ABC készletén kívül esők - mások, mint a magyar kiosztáson. Van, akinek ez jó így, mert mondjuk első sorban német billentyűzetre van szüksége a laptopon a munkában használt nyelv miatt, van, akinek kell a magyar kiosztás feltüntetése. Utóbbiaknak megoldás a billentyűkre ragasztható matrica, mely jó minőség esetén ugyanolyan tartós, mint az eredeti festés.

Numerikus billentyűzet

Aki sokat dolgozik számokkal, és laptopját magával hordozza, praktikus lehet a teljes méretű billentyűzet, amin jobboldalt számbillentyűzet is van. A teljes méretű billentyűzet csak legalább 15,6 inch képátlójú gépeken létezik, mivel kisebb felületen a billentyűk csak úgy férnének el, ha kisebb méretűek lennének, ami a kezelhetőséget akadályozná, ezért nem csinálnak ilyen üzleti laptopot.
Külső billentyűzet csatlakoztatásával kisebb kijelzőjű laptophoz is lehet számbillentyűzetet varázsolni.

Háttérvilágításos billentyűzet

Az üzleti laptopok egyik legtrendibb tulajdonsága a megvilágított billentyűzet. Ugyan a legtöbb alap modell nem rendelkezik ilyennel, nagyon praktikus tud lenni, és megéri kicsit többet áldozni rá.
A megvilágított billentyűzet lehetővé teszi, hogy sötétben is gépelhess. Nincs szükség további fényforrásra, csak a képernyőre és a billentyűzetre. Az üzleti laptopok egy része felülvilágított (HP laptopok), a többiek alulvilágított (HP, DELL, LENOVO laptopok) billentyűzettel rendelkeznek. A megvilágítás egyszínű fehér, több fokozatban állítható illetve automatikusan kialvóra is beállítható.
Háttérvilágítás nélkül is kiválóan el lehet lenni, de miért hagynád ki ezt a klassz lehetőséget? Növeli a hatékonyságot, csökkenti az energiafelhasználást, és kevésbé zavaró az együttélőknek az éjszakai gépezés, mert nincs szükség villany kapcsolására. Válassz háttérvilágításos billentyűzetes gépet, és lehet, kicsit többe kerül, nem fogod megbánni!

Kétsávos WiFi

A felújított üzleti laptopok nagy része 2,4 és 5 GHz frekvencián is működni képes, kétsávos WiFi-vel szerelt. A 2,4 GHz régebb óta használatos frekvencia tartomány, ezért több eszköz által használatos, ezért nagyon nagy a forgalom a tartományban, ezért sűrűn lakott területeken egymást is zavarhatják a működő készülékek. A zsúfoltság elkerülése és a nagyobb sávszélesség kapacitás elérése érdekében lett használható az 5 GHz-es frekvencia tartomány. Hiába képes használt laptopunk 5 GHz-en kapcsolódni az ilyen frekvencián működő antennákhoz, ha nincsen a hálózatunkon ilyen. Amennyiben tehát ezt a jobb minőséget lehetővé tevő sávot is használni szeretnénk, gondoskodni kell egy olyan antennáról, ami tudja ezt. Hátránya a magasabb frekvenciának, hogy a frekvenciával fordítottan arányosan csökken a hatékony távolság, amin belül megfelelő a WiFi jel minősége. Praktikusan ez 10-15 m-es távolságot jelent épületen belül, tehát egy családi házban is még jól használható lehet akár egy antennával is.
A használt laptopokba épített kártyák jelenleg legfeljebb a WiFi 5 szabványt ismerik. Ez semmiben nem korlátozza az internetezési élményt. Az újabb WiFi szabványok nagyobb sávszélesség ígérete használat szempontjából jelentéktelen. Amikor 20-nál több készüléknek kell ugyanazon antennára csatlakoznia, vagy nagy mennyiségű adatot kell mozgatni két számítógép közt, akkor lehet kihasználni az új szabványokat. Videokonferencia, online filmnézés sávszélesség igénye gépenként 5Mbit/s, ami egy 5 tagú család esetén home office-ban 25Mbit/s feltöltés irányú internet kapcsolatot tesz szükségessé, ezt a WiFi 5 is könnyedén teljesíti.

Bluetooth

Vezeték nélküli eszközök - pl. egér, hangszóró, mobil telefon, headset - csatlakoztatására alkalmas minden olyan laptop, ami Bluetooth szabvány szerint működő rádiófrekvenciás adó-vevővel van felszerelve. Tudni kell, hogy ez az eszköz ugyanazon frekvenciasávot használja, mint a 2,4 GHz-es WiFi, ezért a körülmények - ritkán előforduló - rossz együttállása esetén akadályozhatják egymás működését.

Akkumulátor

Az akkumulátorok a laptopok szabadságát biztosító energiaforrások, élettartamukat a gyártók általában a teljes feltöltési-kisütési ciklusok számával határozzák meg. Az üzleti prémium kategóriás laptopok képesek az akkumulátoraik töltöttségét úgy szabályozni, hogy azok élettartama a lehető leghosszabb legyen. Ezt az akkumulátorok folyamatos felügyeletével, egy speciális mikroáramkörrel végzik, melyek - rendszeres használat mellett - nem engedik sem teljesen kisütni, sem teljesen feltölteni az akkumulátort, kivéve, ha maximális üzemidő igényt állít be a tulajdonos.

Dokkoló - a hatékony munkahely alkotórésze

Az üzleti laptopok általában rátehetők dokkolóra, ami egy olyan eszköz, ami a laptophoz csatlakoztatható elemeket, mint külső monitor, billentyűzet, egér, LAN és minden egyéb USB-n a számítógéphez illeszthető dolog a munkaasztalon fixen telepítve fogadja, és a laptop ráillesztésekor azonnal összeköti ezeket, ahelyett, hogy egyesével be kellene dugni a laptopba, így kényelmesebbé és hatékonyabbá teszi a használatot. Lehetőséget ad a kijelző kettőzésére vagy kiterjesztésére, így nagyobb felületen több alkalmazást, több adatot lehet áttekinteni. A kézhez jobban simuló, nagyobb billentyűzet használatát is biztosítja. Amikor útra kelünk, a dokkolóról egy mozdulattal levéve, feltöltött akkumulátorral lehet a gépet a táskájába tenni.

Operációs rendszer

A számítógép önmagában csupán elektronikai áramköri elemek és némi üveg és műanyag ötvözete. Hasznos eszközzé csak az ezen elemek összességét rendszerként működtetni képes operációs rendszer teszi. A két legelterjedtebb rendszer család a Windows és a Linux. Az üzleti laptopok döntő többsége Windows rendszerrel előtelepítve kerül ki a gyárból és bizonyos Linux változatokkal is tesztelik és támogatják működésüket. A Windows rendszerű gépeken az első tulajdonos számára a jogtiszta használatot a gép alján/akku alatt elhelyezett eredetiséget igazoló matrica jelzi. Amennyiben ezen sorozatszám is szerepel, a gépre telepített Windows rendszert azzal lehet aktiválni. Amennyiben nincsen sorozatszámos matrica, csak WinXPro matrica, akkor a gépben a sorozatszám beégetve szerepel, külön nem kell beírni, automatikusan aktiválódik. A laptop minden további tulajdonosa részére át kell adni a matricát és a hozzá tartozó operációs rendszer telepítő készletet is ahhoz, hogy a rendszer használata továbbra is jogtiszta maradjon. Felújításkor a számítógépről minden adat eltávolításra kerül, így az operációs rendszer is. A felújított, használt laptopokat ezért csak a Microsoft Authorized Refurbisher (MAR) matricákkal ellátott, azokon szereplő sorozatszámmal lehet jogtisztán aktiválni. Technikailag megtörténik az aktiválás a gépre gyárilag elhelyezett matricával illetve beégetett kóddal is, ettől azonban még nem lesz jogtiszta a rendszer.

Találd meg a számodra megfelelő felújított laptopot!

A laptopok konfigurációjáról és alapvető jellemzőiről ennyi tudással ellátva már könnyedén ki tudod választani kínálatunkból a legjobban megfelelő használt laptopot. Válogass a különféle kiépítésű laptopokból, szűkítsd le a listádat és válaszd ki azt, ami árban, teljesítményben és hordozhatóságban számodra megfelelő egyensúlyban van!
Segítségül írd le magadnak, mi fontos Neked: író vagy videós vagy? Inkább filmet nézel és online videót? Igényeid ismeretében könnyedén jutsz helyes döntésre.

Ügyfél - szolgálat

Megerősítést szeretnél vagy kérdésed van? Barátságos ügyfélszolgálatunk készséggel segít a szakmai kérdésekben eligazodni, mert nálunk az ügyfélszolgálat az ügyfél szolgálata.

Pont nincs a kínálatban a Neked legjobban megfelelő laptop? Ügyfélszolgálatunkkal ezt is megbeszélheted, és beszerezzük Neked!

Felújított, használt laptopok ->