Hívjon! +36-30/6169498 Felvesszük vagy visszahívjuk! | Felújított, használt laptopok garanciával!

Hívjon! +36-30/6169498 Felvesszük vagy visszahívjuk! | Felújított, használt laptopok garanciával!

Szösszenetek - észrevételek - okosságok

Miért tartja magát ilyen jól még 6-8 évesen is egy használt laptop?

A reklámok, marketing anyagok folyamatosan azt sulykolják, hogy vegyél újat, mert az mennyivel szebb és jobb, gyorsabb. Nézzük meg hát, mit jelent ez a használt számítógépek, laptopok világában!

A számítógép szíve a központi processzor, melyben az éppen futó program írója által meghatározott utasítások folyamatos feldolgozása történik, és csakúgy, mint az életben, egyidejűleg több folyamat végrehajtása is történhet a processzorban, vagyis -  több mint tíz éve már - több szálon futhatnak. A processzorok akár több magot is tartalmaznak egy szilícium lapkán, és egy mag több szálat is képes egyidejűleg futtatni, így átlagosan nő a teljesítménye, ahogy az első ábrán látszik a meredeken emelkedő piros grafikonokon.

Laptop processzorok teljesítmény növekedése

Forrás: https://www.cpubenchmark.net/year-on-year.html

Ebből a meredek emelkedésből  - ami azért nem is olyan meredek, majd meglátjuk - azt gondolhatnánk, hogy a számítógépek hatalmas léptékkel gyorsulnak.

Valójában mi határozza meg a sebességélményünket a laptopon, számítógépen?

A gép gyorsaságát az alapján ítéljük meg, hogy az alkalmazás, amit éppen használunk, mennyire gyorsan képes eredményt adni számunkra, például a böngészőben egy lap megjelenítése, filmben a kép és a hang lejátszása, szövegszerkesztőben a szöveg begépelése vagy a helyesírás ellenőrzése fennakadás nélkül történik-e, vagy várakoznunk kell az eredmény megjelenítésére. A felsorolt alkalmazások a számítógép számára mind külön-külön szálakon futó feladatok. Amikor tehát zenét hallgatunk miközben szöveget szerkesztünk, legalább két folyamat, két szálon fut a laptopon. Amíg ezek egymás mellett tudnak futni, érvényes a meredekebb grafikon. Amint azt vizsgáljuk, hogy az egy szálon futó folyamat sebessége hogyan változott az idők során, látszik, hogy bizony elég lapos a diagram emelkedési szöge. Nézzük az ábrát 2012-től, mert innentől áll rendelkezésre az összteljesítmény és a szálanként mért teljesítmény is.Itt azonnal látszik, hogy hatalmas eltérés van a kétféle grafikon (egyszálas és többszálas) közt.

Mit jelent ez a felhasználó számára?

Laptop processzorok egyszálas teljesítmény növekménye

Forrás: https://www.cpubenchmark.net/year-on-year.html

Az egyszálas grafikon laposságából, ami - laptopok esetén 1158-as értékről indul, majd 1886-os CPU Mark értékig tart -, azt jelenti, hogy az eltelt 8 év alatt mindössze 62%-ot nőtt átlagosan a processzorban futó szál teljesítménye, és 2948-ról 6396-ra, azaz 216%-kal nőtt az az x86-os processzorok (ilyenek vannak notebookjainkban, laptopjainkban) összesített teljesítménye. Tehát amikor egy weblapon sok bonyolult kép, hirdetés, szöveg egyvelegét kell megjeleníteni, és az 8 éve mondjuk 4 másodperc alatt megtörtént, ma kb., 2,5 másodperc alatt történhet meg. Nyolc év alatt tehát 1,5 másodperc javulás. Szövegszerkesztésnél, filmnézésnél (Full HD-ig bezárólag) ezt még kevésbé lehet észlelni. Nagyobb dokumentumok és táblázatok átszámolása, tömörítőprogramok használata esetén van némi nyereség időben az újabb gépek javára, nagyságrendileg hasonló időben, és leginkább azért, mert az ilyen feladatok képesek egyidejűleg több szálon összehangoltan futni.

Ezért van tehát, hogy általános otthoni, irodai feladatokra - a szűk keresztmetszeteket kiiktató - elegendő munkamemóriával és gyors háttértárral felszerelt, használt, akár 6-8 éves felújított prémium kategóriás laptopok is kényelmesen kiszolgálják gazdáikat.

Mi fán terem a felújított, prémium kategóriás notebook?
05
Aug

Egyfajta életfán, mely sok szorgos kéz gondos munkája által áll elő az európai cégek által leváltott modellek megtisztítása, átvizsgálása, az alkotórészek szükséges felújítása útján.